Thursday, November 11, 2010

Pemilik Bersama: Jom Kita Sarapan Pagi






breakfast
Yang mana satu..

Sarapan apa yer esok? Hehehe itula persoalan yang bermain kt fikiran aku setiap malam. Apa yg nak di masak utk esok pagi. Nak kata rajin sangat tu tak juga. Sebenarnya mungkin dah terbiasa kot. Dari dulu masa sekolah lagi dah biasa mak bekalkan sarapan. So, sekarang aku rasa lg mudah kalau aku bawa sarapan ke tempat keja. Dah tak yah fikir lg nak beli apa. Kat mana nak beli. Lagipun ni lg satu cara tuk aku kawal makan. Hehehe..kalau g beli sarapan pagi, rambang mata plak. Macam2 aku nak beli. Aku diet ka? Tak ler..cuma kadang2 bila terover beli dan aku tak makan semua tu aku rasa membazir plak. Kang lunch nanti aku nak beli lagi. Hahahaha..Nafsu makan.
Selalunya, sarapan yg aku sediakan takderla yg susah sgt. Yang mudah2 jer. Roti adalah sarapan yang paling mudah dan cepat. Kadang2 menu pilihan bihun goreng (malaysia/singapore hehehe), mee goreng (yg ni jarang, sebab mee mkn time panas baru sedap), jemput2 (yg ini kalau aku terlebih masa waktu pagi). Kadang2 salad pun ada (ni kalau mood, perasan omputeh kejap). Takpun nasi goreng ala kg (ikut style kampung akula - letak cili padi + cili merah yang ditumbuk bersama bawang merah + ikan goreng yang tak abis semalam), sedap plak bila cakap pasal nasi goreng ni. Ni speciality mak aku. Ni la menu kegemaran ayah. Kitaorg pun suka. Cili + bawang + ikan goreng tu kena tumbuk baru sedap, kalau di blend menggunakan blender kurang skit kick dia.

Thursday, November 4, 2010

Pemilik Bersama: Banjir Ragut 6 Nyawa

Perlis, Kedah hampir lumpuh
Petikan Kosmo

Banjir kat Kedah dengan Perlis masih belum surut. Keadaan di Kelantan pun sama. Ermm...kesian bila fikir pasal yang terlibat dengan banjir. Menurut Kosmo hari ini, bilangan penduduk yang dipindahkan di kedua-dua negeri melebihi 16,000 orang dalam tempoh 24 jam menjadikan jumlah keseluruhan mangsa meningkat kepada 37,000 orang selain melumpuhkan rangkaian sistem pengangkutan darat dan udara. Dah sama macam tahun 2005 dulu. Pagi tadi call mak, mak kata rasanyer kali ni lebih teruk dari 2005. Lagipun Kedah dan Perlis terpaksa lepas air empangan, sebab tu banjir tak surut2 lagi. Yang menjadi bertambah teruk Thailand pun turut sama banjir. Hingga ke Hadtyai banjir tu.

Di Kedah, banjir telah meragut nyawa: Siti Nadia Syukor,13, dan adiknya Sharifah, 8, bersama rakan mereka, Intan Malik, 14 (terselamat) hanyut apabila motosikal yang ditunggangi hilang kawalan dan terjatuh dalam arus tali air. Seorang kanak-kanak berusia 13 tahun, Mohd. Zaki Amani Shaari ditemui mati lemas ketika memukat ikan di kawasan bendang bersama abangnya di Kampung Charok Bongor, Kuala Nerang. Manakala, seorang warga emas berbangsa Jerman yang dihanyutkan arus deras berhampiran rumahnya di Kampung Kerenjis, Kota Giam, Jitra kelmarin ditemui oleh pasukan penyelamat kira-kira pukul 5.45 petang semalam. Di Perlis pula, Muhammad Nurul Afiq Mohd. Rozaidi, 21, dikhuatiri lemas selepas terjatuh ke dalam Terusan Arau ketika menunggang basikal di Sungai Baru, Kangar. Selain itu juga, di Bachok, Kelantan pihak penyelamat menemui mayat budak perempuan berusia 12 tahun.

Aku harap cepatla banjir ni surut. Kepada yang terlibat dengan banjir ni diharap banyak2 bersabar yer. Alhamdulillah, rumah parent aku terselamat dari banjir tp semua jalan kuar ditutup sebab dinaiki air.

Pemilik Bersama: Minyak oh Minyak !!!!






ron95

Dalam duk kelam kabut pasai berita banjir kat utara tetiba dengar kat berita di radio kata harga minyak untuk Ron 97 naik lg. Kenaikan minyak untuk Ron 97 sebanyak 5 sen, menjadi RM2.15. Nasib baik kereta aku guna minyak jenis Ron 95, kalau dak penat juga tu.
Aku ingat lagi tahun 2008, kalau tak salah aku, masa harga minyak naik mencanak tu. Aduihh..penat gak la. Untuk yang berpendapatan rendah mcm aku ni, sakit jugala kalau perbelanjaan minyak seminggu mencecah RM 100. Tp sekarang alhamdulillah harga minyak untuk golongan sederhana dan berpendapatan rendah macam aku nih dah turun. Tambahan pulak sekarang aku dah pindah rumah dekat dengan tempat keja. Hahaha..seminggu minyak keta aku RM10 ja. Kalau aku g keja naik motor lg jimatkan? Kalau nak jimat sangat jalan kaki jer la. Betul tak?

Wednesday, November 3, 2010

Pemilik Bersama:Hari Ketiga konvokesyen UUM terpaksa ditangguh kerana banjir







UUM
Gambar ni pakcik google yg kasi

Lagi pasal cerita banjir di utara tanah air. Apasal aku alert sangat pasal banjir ni yer? Yelah my family kt sana (half of my heart kt sana) . Belek2 Harian Metro (pinjam kat member nih..hehehe) ada plak pasal citer Hari Ketiga Konvokesyen UUM Ke-23, sidang kelima dan keenam terpaksa di tangguhkan. Sian kat diaorg datang jauh2 dengan family tapi konvokesyen terpaksa di tangguhkan. Nak buat macam mana banjir ni di kira bencana alam. So, bencana alam datang dengan tiba2 bukan dirancang. Menurut Naib Canselornya, Profesor Dr Mohamed Mustafa Ishak (ni lecturer aku ni - subjek perbandingan politik & ekonomi), keputusan dibuat selepas berbincang dgn polis dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).
Aku baca lagi, alaa..tesiannyer yg terlibat tu adik2 junior aku (aku konvo thn 2002 Konvokesyen ke-16, dah 7 thn lepas daaa). Menurut wakil UUM satu majlis konvokesyen khas untuk pelajar terbabit selewat-lewatnya awal Januari tahun depan. Ia membabitkan graduan bidang Undang-undang, Pentadbiran Awam, Pengajian Antarabangsa dan Pengurusan Pembangunan.
Untuk adik2 yang majlis konvokesyen di tangguh tu jangan sedih yer. Nanti pihak UUM akan buat juga konvokesyen untuk korang semua. Memang la konvokesyen tu lambang tamatnyer pengajian kita. Aku faham tak berseri cerita kisah suka duka di institusi pengajian tanpa kenangan gambar konvo

uum konvo
Pakcik google jugak yg kasi

psttt: korang nak tau Mr. Hubby aku tak g pun konvo dia, yelah dia sibuk bekerja. budak barula katakan. aku suh dia belajar lagi tp dia cakap nanti..nanti..nanti..apa kata korang nasihatkan Mr. Hubby aku suh sambung belajaq.

Tuesday, November 2, 2010

Pemilik Bersama: Jitra Banjir Lagi






banjir di kedah, changlun banjir,pendaftaran UUM
Petikan Akhbar Harian Metro


Semalam balik keja call mak sembang2, mak citer dah beberapa hari hujan turun tak berhenti2 kat kedah ni terutamanya di daerah Kubang Pasu. Rumah parent aku kt Jitra. Korang tau tak Jitra tu kat mana? Hehehe..IPDA (Institut Perguruan DarulAman) tau? Ermm..Haaa...Senang citer kalau korang nak tau rumah mak ngan ayah aku kt Pejabat Dr. Romzey (ala yg Jusmate tu). Kat situla rumah aku tu.
Pagi td masuk opis, belek2 Harian Metro tengok muka depan citer pasal Changlun banjir. Konvokesyen UUM terganggu sebab ramai pelajar2 dan keluarga tak dapat nak masuk ke UUM. Kes macam ni pernah terjadi pada tahun 2005 dulu (nanti aku balik rumah godek2 tengok ada dak lg gambaq Jitra kena banjir besar 2005. Kalau ada aku uploadkan yer).
Dah baca surat khabar tu, terus aku call mak kt kg. Mak cakap Jitra sampai Changlun banjir. Tp alhamdulillah, rumah kami tak kena banjir. Tp memang tak boleh p mana2 sebab semua jalan air naik. Kawan2 PakSu Azim (Mr. Johaimie) pakat2 mai tumpang letak motor kat rumah sebab kawasan perumahan yang budak2 Polimas sewa dinaiki air (kata org utara, rumah ayaq naik).
Hujan ni pembawa rahmat. Ada disebut, doa semasa hujan turun ni antara doa yang dimakbulkan Allah. Memangla time2 macam ni ada yg akan mengeluh hujan lg..bah pulak. Tambahan pula kat Kedah ni antara pekerjaan utama org kat sini ialah sebagai pesawah, penoreh getah dan nelayan. Bila hujan memangla depa ni semua susah nak mencari pendapatan. Dah dekat musim menuai, hujan lebat padi habis rosak, pokok getah basah, nak p kelaut bahaya. Harap depa semua ni bersabaq. Semoga depa tabah menghadapi dugaan ini. Kalau panas pun kita mengeluh. Panas sangat. Kalau hampa nak tau kat Jitra ni kalau musim panas. Hiuhh..Hangat sungguh kata org utagha. Nak buat macam mana dekat dengan Thailand.
Kalau time macam ni, sure sepupu aku yg keja MADA tu pun sibuk. Sibuk duk jaga empangan dan tali air. Selamat bekerja yer Naim. Kalau kat Kedah & Perlis, MADA banyak membantu para pesawah kt sini. Selain membantu hal2 berkaitan sawah bendang ni. MADA pun banyak membantu dari segi pengeluaran produk makanan dan pemasaran.



gambar ni depan Yawata aku amik kat FB adik aku ... ( baru di snap panas lagi hehehe)

Yawata banjir,

anak kecil bermain air banjir

terkandas dalam banjir




Monday, November 1, 2010

Laungan Azan Bantu Memadamkan Kebakaran





Baru jer aku nak tido, tiba2 terdengar masjid (Masjid Tmn Medan) dekat rumah ni buat pengumuman "kepada penduduk yang berdekatan masjid sila keluar dari rumah sekarang, ada kebakaran". Terkejut gak dengar. So, cepat2 aku dan Mr. Hubby tengok ikut tingkap. Yelah ada rumah yang sedang terbakar. Aku tengok api marak dengan asap yang tebal. Kebakaran berlaku kira2 300 meter dari rumah aku. Aku nampak api dengan jelas. Maklumla rumah aku ni kan penthouse (hehehehe..yeker???). Yang terbakar ni rumah teres di tepi masjid.
Dari mula kebakaran sampai api berjaya di padamkan, azan dilaungkan tidak henti2. Semua orang Islam sedia maklum tentang kebesaran dan kehebatan azan. Tak sampai 30 minit, api yang marak menjadi semakin kecil dan ini memudahkan pihak bomba memadamkan kebarakan. Satu yang amat aku respect di kawasan ini ialah jika berlaku angin yang kuat atau hujan yang lebat, jemaah masjid dengan cepat akan terus melaungkan azan berulang2 kali sehinggala angin atau hujan menjadi reda. Maha Besar Allah.
Aku tak dapat lihat dari dekat kejadian ini. Tp dari jauh Mr. Hubby sempatla snap beberapa keping gambar tuk korang semua tgk. Tp gambar tak clear sangat. Kamera jenis murah jer :P


azan rumah terbakar


masjid taman medan

rumah terbakar di taman medan


kebakaran di taman medan

Friday, October 29, 2010

Pemilik Bersama - Seminggu Azim Di Taska







Arini cukup seminggu Azim ke taska. Alhamdulillah, makin hari menunjukkan perkembangan yg baik. Perkembangan yg baik maksud aku ialah, drama sebabak dah makin berkurangan. Dah pandai tido sendiri dan dah mula berkawan.
Sekarang ni kalau petang aku g ambik pun dia dah tak menangis macam dulu lg. Pagi2 nak hantar kalau aku yg hantar masuk ke dalam taska, drama sebabak confirm berlaku. Tp kalau ayah yg hantar, dia cuma merengek2 kecik jer. Pastu dah pengasuh taska pegang dia dah ok.
Tadi masa aku g ambik balik, Ummi Atun cerita, taska tu ada sedikit nak buat sedikit renovation. Pastu, kontraktor datang tengok. Kebetulan kontraktor ada iras Mr. Hubby, menangis juga Azim suruh dukung. Sampaikan kontraktor tanya Ummi Atun, ayah dia macam saya ker? Dia dukung Azim pastu cakap, jangan nangis ayah tak balik lg. Hehehe..Azim nih..Rindu ayah sangatla tu.
Lega sangat aku tengok bila Azim makin menyesuaikan diri dengan persekitaran baru di taska. Setiap hari masa ambik Azim, jika berkesempatan aku akan berbual2 sebentar dengan pengasuh kat taska tu. Dari situ aku dapat berkenalan lebih rapat dan tahu mengenai aktiviti Azim di sana.

Tuesday, October 26, 2010

Pemilik Bersama: 1st Day Azim At Taska







1st day Azim at Taska, so far ok. Pagi2 tu aku hantar dia g taska. Kebetulan semalam my best friend - Suzy ikut sekali. Goodboy betul duduk dalam car seat tu. Bernyanyi2 kecik. Gamaknyer dia ingat aku nak bawa dia g jenjalan la tu. Tesian anak ibu.
Mula2 masuk ok jer. Sebab banyak kawan2. Dan ada baby (bebe - azim punya sebutan). Mula2 dia syiok. Sekali bila tengok aku dah bangun. Bermulala drama sebabak. Terus pengasuh bawa masuk.
Dalam kul 11.45 pg aku ada call tanya ok ker? So far menurut Umi Atun, azim ok. Pg ter teyak. Pastu dah tak teyak lg. Lega hati dengar. Tak sabar nak balik ptg ambik Azim.
Petang pun aku balik dengan Suzy. Wahh..Azim dah comey..Dah tunggu aku dengan dia punya kawan2 baru. Inilah pertama kali dalam sejarah aku hantar anak ke pengasuh. Bila nak ambik Azim, semua barang dah sedia. Azim pun dah comey dan wangi. Yelah lain org lain la caranyer kan. So aku cuba elakkan perbandingan. Try to be fair. Nampak jer aku kat depan pintu, startla balik drama sebabak. Bila aku dah ambik okla.
Aku sempatla beramah mesra dengan pengasuh dalam 30 minit. Bagi aku, aku cuba wujudkan hubungan baik antara aku dan pengasuh. Sebelum ni pun aku dah cuba buat tp apa kan daya. Sebelum ni setiap bulan aku bayar duit upah, aku bagi sekali sedikit buah tangan untuk anak2 dia.
Dalam perbualan dengan kat situ so aku boleh tahula sedikit sebanyak cara diaorg kat sana dan pengalaman yg diaorg ada. Penyelia kat situ dah 7 thn bekerja kat situ. Dapatla tau sedikit sebanyak pasal taska tu dan pemiliknyer. Berdaftar dengan JKM dan ada penyedia makanan yang khas. Taska ni ada 3 biji rumah. 2 rumah dijadikan taska dan 1 lagi dijadikan tadika. Aktiviti diaorg setiap hari (bagi umur 2-3 thn), pagi bersihkan diri bg yg belum mandi, makan, pastu ada aktiviti kat luar (playground), pastu tgk tv, bersihkan diri, makan, minum susu & tido, petang bangun aktiviti dalam bilik bacaan, bersihkan diri, makan dan tunggu parent datang jemput.
Semlm Umi atun cakap Azim tak banyak makan, minum susu jer yang banyak. Azim sebenarnya dia makan tak banyak sangat. So aku cakap la, kalau dia kurang makan, minum susu tak per. Bawa balik pun Azim enjoy jer. Nampak happy. Alhamdulillah.
Walaupun menurut Umi Atun, Azim tido kejap jer. Tp balik rumah aktif juga sampai pukul 10 baru nak tido. Aku sentiasa berdoa semoga Azim enjoy di sini di samping pengasuh dan kawan2 yg baik.
Untuk hari kedua, cabaran pasti lebih hebat, hehehe..Mesti Azim dah sedar yang aku akan tinggalkan dia kat sini. Macam sebelum ni pun hantar rmh pengasuh, aku terpaksa berkejar keluar. Dia nampak aku keluar jer pasti menangis drama sebabak.
Maaf aku tak sempat nak ambik gambar berkaitan Azim dan taska. Masih dalam fasa penyesuaian. Nanti dah lebih ok, aku akan uploadkan gambar.

Monday, October 25, 2010

Pemilik Bersama: Azim Ke Taska






Permohonan aku untuk resign di tolak. Ermm..Bos aku minta masa dan kalau boleh jangan resign. Macam mana nih..
Percubaan kami ialah hantar azim ke taska. Aku agak confident sebab ada officemate aku hanta anak kesana.
Hari ini hari pertama Azim ke taska. Sehingga aku hantar semuanya mcm ok.
Nanti aku akan citerkan secara detail kt korang yer pasal ni.
Tolong doakan, pilihan menghantar Azim ke taska ini adalah yg terbaik. Dan semoga taska ini dapat menjaga Azim dengan baik. Dpt menjaga sambil membimbing Azim.

Thursday, October 21, 2010

Pemilik Bersama: Aku Dalam Kekalutan

Minggu yg kalut. Kalut sebab babysitter Azim buat hal. Dah 2 minggu aku lewat ke tempat keja disebabkan babysitter tak dak kat rumah. Lambat balik sebab g kedai beli ikan. Alasan ikan lambat. Pastu di bagi pilihan kt aku plak. Suh bg kasut & stroller kt dia. Ermm..Aku kenal babysitter aku tu. Dia nak bawa Azim g meronda dan lepak la tu. Dia bg kata dua kat aku. Dalam erti kata lain kalau tak der kasut & stroller tu aku kena antar Azim lewat. Aku hantar pun dlm pukul 7.50 @ 7.55pg. Kul 8 aku boleh maaf lg. Tp jenuh juga aku merempit ke tempat keja. Waktu ni utk pengetahuan korang dah dibincangkan bersama.
Babysitter ni mmg suka bg arahan utk aku. Dia pernah tinggalkan Azim kt kawan dia sebab nak g kedai. Apa perasan korang. Anak korang kena tinggal dgn org tak kenal? Dari mula2 nak hantar aku cakap Azim saya tak nak ajar berjalan sana sini. Standard la mula2 nak hantar semua boleh. Lgpun kt tmpt aku ni dah pernah terjadi kes kehilangan kanak2. Nauzubillah.
Skrg aku dgn Mr. Hubby, dah buat keputusan. Aku akan cuba apply cuti tanpa gaji atau aku terpaksa berhenti. Yelah nak hantar pada org lain/nursery pun kena ambik masa Azim sesuaikan.
Entahla, kdg2 fikir buat baik dgn org pun susah. Org ambik kesempatan. Setiap pg aku sediakan sebotol susu yg siap dibancuh, air panas, air putih masa, makanan utk Azim disamping diapers, toilleteries dan susu. Setiap ptg jemput Azim, kami jugala yg kena kutip semua brg2 tu.
Skrg aku dalam fasa utk transform. Mcm aku tak percaya. Pilihan aku utk jd fulltime housewife. Ramai juga yg mcm tak confident dengan pilihan aku ni. Tapi rasa serik nak hantar kt org lain. Selepas mcm2 babysitter ni dah buat (takyah la citer kat sini. nanti jd telenovela plak).
Aku terfikir, sambil aku menjaga Azim sendiri. Mampukah aku jadi blogger yang berjaya? Korang semua doakan aku dengan pilihan ini yer..

Monday, October 18, 2010

Kumpulan Pertama Jemaah Haji Tiba Di Mekah

Musim haji telah bermula. Ramai yang ternanti2 peluang mengerjakan ibadat haji ini. Ibadat haji wajib bagi org yang berkemampuan (perbelanjaan ke atas dirinya dan tanggungan). Kalau berpeluang ingin juga aku dan mr. hubby ke sana untuk ibadat haji. Doa kami agar dapat menunaikan haji dalam umur yang muda dan dalam keadaan sihat.


kaabah, Pilgrimage
ehsan Pakcik Google







MEKAH - Rombongan pertama lebih 1,100 jemaah haji Malaysia selamat tiba di tanah suci Mekah awal pagi ini selepas menempuh perjalanan sejauh 400 kilometer yang mengambil masa tujuh jam.

Mereka berlepas dari Bir Ali (tempat berniat) di pinggir bandar Madinah kira-kira pukul 6.30 petang waktu tempatan (11.30 malam waktu Malaysia) dan tiba di hotel Janadriyah, kira-kira 800 meter dari Masjidil Haram.

Ketibaan mereka pukul 1.30 pagi waktu tempatan (6.30 pagi waktu Malaysia) disambut Ketua Rombongan Haji Malaysia Musim 1431 Hijrah, Mohd. Salleh Abdul Mubin, Konsul Haji Malaysia di Jeddah, Mohd Khalid Mohd Nordin, Timbalan Ketua Rombongan Haji (Kebajikan) Datuk Syed Saleh Syed Abdul Rahman dan petugas Tabung Haji di Mekah dan wakil mutawif Muassasah.

Jemaah diberi minum air zam-zam dan kemudian ditempatkan di tingkat enam hotel Janadriyah yang menempatkan ibu pejabat dan pusat operasi Lembaga Tabung Haji (TH) di Mekah.

Selepas subuh kesemua jemaah dibawa menunaikan tawaf dan saie umrah oleh mutawif rasmi Muassasah.

Mohd. Salleh berkata, TH menyediakan guru agama dan program untuk membimbing bagi memantapkan lagi persediaan jemaah haji di Mekah menjelang hari wukuf 14 November ini.

Ini kali pertama TH membawa masuk serentak jemaah tiga penerbangan iaitu KT1, KT2 dan KT3 kerana sebelum ini tidak lebih dua KT dibawa masuk, katanya kepada pasukan media TH yang membuat liputan musim haji ini. - Bernama (sumber utusan malaysia)

Saturday, October 16, 2010

Pemilik Bersama: Weekend @ KLCC

>Semlm tanya Mr.Hubby apa plan hujung minggu kita. Jom jalan2..Tp kt mana? Errmm..Mana yer. Persoalan tak terjawab sampai la aku tertido. Tak dak idea? Bukan sebab aku terlalu penat. Minggu yg memenatkan buat aku - tugasan yg padat di pejabat.Pagi bangun2 jer terus cakap dgn Mr. Hubby, jom kita g KLCC nak ronda2 sana, makan2. Mr. Hubby kerutkan kening. Ermm..kalau mcm tu plan aku gagal. Sekali dia cakap ok..tp kita g awal skit. Yeayyy..Azim let's go.
Korang jangan gelak kat aku yer, nak bgtau rahsia ni..pukul 10 kami dah sampai kt KLCC. So dengan senang lenang la kami lepak kat signature - level 2. Pusing punya pusing, dalam banyak2 pilihan menu (local & antarabangsa) kami pilih roti canai & kopi O plus breakfast Mc Donald. Happy tengok my little hero Azim enjoy.

klcc,sarapan roticanai

Lepas breakfast kami ronda2 dalam KLCC tu. Azim excited. Kejap berjalan sendiri kejap dukung. Saja jer tak bawa stroller. Bernyanyi2 kecil my little hero tu. Seronok sungguh. Sana sini dia tegur org yang lalu. Dan ramai juga yang tegur azim. Bahaya betui budak ni, suka tarik perhatian orang.
Jalan sana jalan sini kami masuk I-setan. Belek sana belek sini, last2 my little hero jugak yg dapat hadiah. Kitaorg belikan dia laptop for baby (hebatnyer baby zaman sekarang ada laptop) dengan mini laser safety clip-on fan (yang lama azim dah putuskan dia punya blades).
Then dah penat meronda, perut ada lapar. So decide untuk lunch kat Manhattan Fish Market. Kitaorang pilih manhattan seafood platter for two (ada filet ikan, calamari, oyster, chip and garlic rice)dan perfect catch (drinks and mushroom soup). Kata for two sekali datang macam for four jer. Betul tekaan kami separuh lg memang tak habis makan, tapau la apa lagi. Tapi yang menariknya manhattan seafood platter ni udang dia, restaurant crew akan bakar depan customer. Menarik betui..Memandangkan sekarang tema pirates, all dia punya waiter and waiteress berpakaian macam pirates. Azim leka dengan mainan baru dia.

Manhattan Fish Market, lunch

kereta mainan


Hampir 4 jam juga kami dalam KLCC tu. Mula2 nak pegi aquaria dan petrosains tp ramai sangat orang. So rancangan di tunda untuk satu masa yang akan di maklumkan kelak. Naik keta saja Azim dah tertido keletihan.
Ok..selamat berhujung minggu semua.

Friday, October 15, 2010

Wednesday, October 13, 2010

Pemilik Bersama: Kami Suka Nyanyi

Aku memang suka nyanyi..Tp takla sampai tahap berkaraoke..Kata org tua2 nyanyi dalam bilik air..Org tua2 pantang anak dara nyanyi kt dapur, takut dapat suami tua. Sib baik Mr. Hubby ku org muda..ahakkk..sebayala. Sesuaila dgn umur aku ni. Bagi aku bernyanyi tu dapat release tension. Aku enjoy. Tp aku tak pasti plak suara aku sedap ker tak. Yang pasti hatiku terhibur. Kalau naik keta sambil layan lagu. Layan jer nyanyi sekali tak le stress menempun kesesakan jalan raya tu.
Kini aku ada tabiat baru, aku suka bernyanyi dengan my little hero. Apa yg aku nak cerita kat dia aku sampaikan dalam bentuk nyanyian. Kira compose lagu sendiri la ni a.k.a syiok sendiri. Tak kisah la apa org nak kata yg penting aku dan my little hero enjoyyy..Dan yg pasti Mr. Hubby pun dah terpengaruh dengan tabiat ku.
Azim pun dah pandai nyanyi2 kecil. Dalam bahasa dia la.









Aku ada baca dalam positive parenting. Dia kata nyanyian adalah salah satu ransangan terbaik untuk bayi dan kanak2. Aku ajar dia nyanyi bukan nak suh dia jadi penyanyi pun. Hehehe saja suka2, just for fun. Satu lagi aku perasan bila time azan, sure my little hero akan follow, tp dalam bahasa dia juga la. Tapi at least bahasa dia ada lenggok azan.
Now, Azim dah pandai tengok TV yang dia suka barney, upin dan ipin ngan my friend tiger and pooh. Mungkin sebab ada banyak nyanyian. Enjoy sangat bila tgk dia pun sama2 bergoyang dan menyanyi (sekali lg aku maklumkan - nyanyian dalam bahasa dia).

Monday, October 11, 2010

Permohonan Kursus Perguruan Lepas Ijazah (KPLI) 2011

Semalam terima SMS dari kak syima bgtau pasal permohonan untuk KPLI. Hehehe..setiap kali keluar permohonan untuk KPLI sure aku mencuba nasib. Ermm..masih belum putus asa untuk mencuba. Ini dah kali yg ke-8 aku cuba. Harap-harap kali ni berjaya la.
Kepada kawan2 yang ingin sama mencuba saya ucapkan selamat berjaya. Doakan saya juga yer.

Untuk maklumat sila check di sini -
.::Aplikasi Permohonan Dalam Talian KPLI & KPLI j-QAF::.

Pemilik Bersama: Rindu....Kembali

Hi kawan2..Lama rasanya aku tak aktif berblogging. Korang masih ingat aku tak lagi? Hehehehe...
Maaf juga pada korang semua yer. Dah lama blog aku ni sunyi. Terima kasih pada kawan2 yang masih datang melawat blog aku. Sebulan dua ni banyak betul perkara yang perlu dibuat sehingga kurang masa untuk berblog. Kami masih juga berblogwalking jika ada kesempatan cuma masa yang terhad menyebabkan tak sempat nak buat entry baru.
Dah rindu rasanya pada pada blog dan kawan2. Semoga aku akan terus kembali aktif. Itu azamku. Hehehehe..(Macam dirancang plak kembali aktif pada tarikh 10.10.10, kebetulan saja sebenarnya).
Aku menyepi bukan sebab dan bosan atau jemu cuma ada perkara penting yg membataskan masa. Mungkin ada kawan-kawan yang perasan ada entry yang aku buat pasal our little hero - Azim, yang kena bronkitis. Sejak tu jadual kami menjadi lebih ketat di tambah dengan jadual keja. Nanti ada masa aku akan masukkan entry pasal bronkitis. Alhamdulillah kini Azim dah sihat. Lega sangat. Happy dan bahagia tgk dia sihat.
Masalah keja perkara biasala, selagi bernama pekerja mestila banyak keja yang perlu dibuat. Kerja..kerja..kerja..dateline..dateline..dateline..
Tp aku sentiasa kuatkan hati aku, dalam sibuk pada kerjaya aku tak akan sampai terabaikan keluarga. Ada satu permintaan dari "atasan" - must stayback!. Yang itu aku mcm tak berapa puas hati. Stayback bukan penyelesaian kpd semua masalah. Aku malas nak komen pasal statment nih. So pada yg terlibat ada akal & hati, fikir2kan lah dan renung2kanlan..




Wednesday, September 8, 2010

Pemilik Bersama: Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir Dan Batin

Kepada semua kawan-kawan. Di kesempatan ini kami sekeluarga mengucapkan selamat hari raya, maaf zahir dan batin. Andai ada salah silap, terkasar bahasa di sini atau ada mana-mana entry yang menguris hari, harap di maafkan yer. Semoga hubungan persahabatan kita terus berkekalan.
Pada yang nak balik kampung tu berhati-hati di jalanraya yer. Ingat yang tersayang yer.
Pada siapa-siapa yang ada di Kedah atau Perlis jemputla datang ke rumah keluarga kami di Taman Darul Aman Jaya, Jitra pada hari raya ke-3.

Sekali lagi, Ikhlas dari kami sekeluarga (keluarga kecik kami - Ana, Azmi & Azim), Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Dan Batin.

Wednesday, August 25, 2010

Pemilik Bersama - Lagu Raya Pilihan

Pagi tadi masa tengah memandu ke pejabat. Salah satu stesyen radio tengah buat survey berapa kerapkah perlu lagu raya di mainkan. Rata-rata pendengar minta 4-5 lagu dalam sejam. Byk tu..Arinikan dah 15 hari kita berpuasa, so stesyen radio semua dah boleh mula mainkan lagu raya. Kalau tak der peraturan macam ni, baru sehari berpuasa pun dah ada stesyen radio putarkan lagu raya.
Dalam excited nak berhari raya jangan lupa pulak amalan di bulan Ramadhan. Hehehe..cakap pasal lagu raya ni. Aku ada 2 lagu yg jadi kegemaran akula bila masuk bulan Ramadhan nih. Kalau korang nak tau 5 tahun lepas masa mula2 aku datang ke KL ni, seminggu dua sebelum Ramadhan lagi aku dah layan lagu nihhh...Huhuhu. Syahdu la konon, maklumla duk di perantauan. Ni aku share lau kegemaran yg menjadi juara & naib juara carta radio aku.

Mula-mula aku feeling dgr lagu nih...

Harapan Ramadhan

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua

Pastu aku mula la jiwang dgn lagu nihh...

Air Mata Syawal

Sayu... hati ini makin sayup
Rindu... terkenangkan desa permai
Wajah ayah bonda bermain di mata
Mengajak ku pulang ke desa
Di hari bahagia hari raya

Lama kutunggu
Bertemu di pagi mulia
Namun tidak kesampaian
Airmata jatuh berlinangan

Kuingin berulang manisnya bersama
Menyambut hari bahgia
Jarak memisahkan rindu pertemuan
Bilakah hasrat jadi nyata

Duhai ayah bonda ampunkan anakanda
Tak dapat beraya bersama
Jauh dari mata dekat dalam jiwa
Teguh kasihku tidak berubah

Monday, August 23, 2010

Pemilik Bersama - Stor Mercun Bapa Meletup, Budak 6 Tahun Terbunuh






Kadang-kadang aku pelik dan hairan. Asal raya jer mesti ada kes kematian kerana mercun nih. Selalunya kes yang dilaporkan adalah akibat budak2 yang nak tunjuk kreatif dengan membuat pengubahsuaian hingga mengakibatkan letupan yang merangut nyawa atau pun kemalangan yang menyebabkan budak2 itu menjadi cacat.

Tapi dalam akhbar hari ini, dilaporkan seorang kanak-kanak berusia 6 tahun, di Kuala Terengganu terbunuh akibat letupan stor yang menyimpan mercun. Lebih menyayat hati lagi bila mengetahui mercun yang disimpan dirumah tinggal tersebut adalah milik bapa kepada mangsa.


Terkini dalam Berita Harian Online, melapurkan bapa mangsa telah menyerah diri kepada pihak polis di tempat kejadian.

Untuk info lanjut dan terkini boleh dapatkan di Berita Harian Online.

Thursday, August 19, 2010

Pemilik Bersama: Selamat Berpuasa - Semoga Ramadhan Kali Ini Lebih Bermakna

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA.

Rasanya belum terlewat bagi kami sekeluarga mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan ini kepada kawan-kawan semua.

Sekejap jer dah 9 hari kita berpuasa. Dengan keja yang banyak tak terasa masa berjalan dengan pantas.

Masa nak mula melangkah ke bulan Ramadhan tahun ni, niat di hati ingin meningkatkan amal ibadat. Semoga cita-cita itu terlaksana, walaupun perubahan dan peningkatan itu berlaku dalam nisbah yang kecil tapi berterusan. Tapi cabaran agak besar tahun ni. Azim dah besar dan pandai berjalan. Jadinya kami berbuka puasa ala kadar je dulu. Sekadar lapik perut. Second round baru leh makan dengan feeling skit lepas Azim tido. Tp tak per Azim good boy, bagi jer pinggan kat dia oklah..Dia akan layan pinggan tu at least 15 - 30 minit so sempat la kitaorg nak berbuka. Then selewat2 pukul 9 Azim dan tido. Kadang2 jer tesasar sampai pukul 11 lebih.

Kalau bulan puasa ni mesti sibuk dengan Bazar Ramadhankan? Hehehehe...Kalau bab ke bazar Ramadhan ni jangan cakap org lainla, aku sendiri pun selalu tertewas dek hasutan hawa nafsu. Kalau boleh semua nak beli kat sana. Pastu bila dah berbuka sikit jer makan dah kenyang. Ramadhan lepas aku berpantang kat kampung. Aduhhh..sungguh tergoda aku dengan makanan2 atas meja tu. Sabar2.. Paling aku tergoda dengan air yang sejuk dan berwarna-warni..Ermmm...Hehehehe..korang jangan imagine lebih2 nanti kurang pahala yer..

Apapun setiap kita ada pengalaman dan cerita masing2 sepanjang menjalani ibadah puasa ini. Ada yang nak share?



Sabda Baginda Rasulullah s.a.w.: "Setiap amanalan anak Adam (manusia) itu digandakan satu kebaikan dengan sepuluh yang seumpamanya hingga kepada 700 kali ganda. Firman Allah s.w.t. (maksudnya) :" Kecuali puasa yang dikerjakan untuk Ku, maka Aku-lah yang membalasnya. Dia menahan syahwatnya dan meninggalkan makan kerana Aku" Bagi orang yang puasa itu ada dua kegembiraan, iaitu gembira ketika berbuka (atau berhari raya) dan gembira ketika menemui Tuhannya kelak. Dan, demi bau mulut orang yang berpuasa itu lebih harum daripada bau kasturi." (Riwayat Muslim dari Abu Hurairah)

Friday, August 13, 2010

kurma Yahudi







Sekarang bulan puasa bakal menjelma.........berhati-hati........be careful of Kurma Yahudi .. Tolong Distribute!




Bercetak jenama "Jordan River" itu sebenarnya bukan dari Jordan

tetapi dihasilkan dari negara Israel ..dan diimport serta dikotakkan

di Singapura tapi di edarkan di Malaysia.Ia ditanam di satu kawasan

luas di bahagian timur Isreal yang bersempadan dengan Palestin. Ia

dipunyai oleh seorang Yahudi yang kaya...dan ramai

pekerja-pekerjanya

berbangsa Yahudi dan hasil penjualan kurma itu digunakan untuk tabung orang-orang Yahudi.

Pendedahan ini dibuat oleh akhbar Berita Harian Singapura. Para

Muslimin sekalian diharap jangan membeli kurma jenis

terhadap rakyat Palestin yang hari-hari ditindas dan dibunuh kejam

ini..kasihanlah

oleh rejim Yahudi ini.

Perangi Yahudi dalam apa cara sekalipun,walaupun dari segi ekonomi.

Monday, August 2, 2010

Saya bz ....

kepada pengunjung blog yg saya hormati, saya dengan rasa rendah diri ingin memohon maaf ........ kerana tidak dpt blogwalking ke blog anda untuk jangka masa yg agak lama (sehingga selepas hari Raya Puasa)..

Ini kerana tuntutan kerja... (kerja2 pengubahsuaian pejabat yg melibatkan peralatan ICT dan perolehan baru utuk PC lebih kurang 200 buah untuk di "setupkan"

jadi untuk n3 kali saya ingin memohon maaf sekiranya saya ..tidak dpt membuat kunjungan balas...

Wednesday, July 21, 2010

solat atau sembahyang







Hampir kebanyakan umat Islam hari ini tidak terlepas daripada menggunakan istilah "Sembahyang" yang merujuk kepada "Solat." Tetapi pada hakikatnya, istilah "Sembahyang" mempunyai maksud atau pengertian yang terdapat unsur "Syirik."

Professor Hasbi As Siddiqi di dalam salah satu bukunya, membahas perkataan "Sembahyang." Katanya; "Sembahyang di ambil daripada perkataan "Sembah" dan "Hyang" yang merujuk kepada nama dewa - dewa yang disembah oleh penganut Agama Hindu dahulu kala. "Sembahyang" juga diertikan sebagai "menyembah berhala yang bernama Hyang."

Dua pakar Bahasa Indonesia, yang salah seorangnya pernah datang ke Malaysia, mengajar di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), iaitu Dr Daniel juga telah mengesahkan bahawa istilah "Sembahyang" merujuk kepada "menyembah dewa yang bernama Hyang."

Orang Buddha pergi ke Tokong, Orang Hindu pergi ke Kuil dan Orang Kristian pergi ke Gereja menggunakan istilah "Sembahyang," terserahlah kepada mereka, kerana memang terdapat unsur "Syirik" dalam ibadah mereka. Tetapi Umat Islam, Tidak sesuai sekiranya, "Solat" juga diistilahkan sebagai "Sembahyang", yang mana pada asalnya kata sembahyang itu merujuk kepada "menyembah dewa bernama Hyang."

Kalau boleh ubahlah ayat seperti seorang ibu mengarahkan anaknya bangun untuk menunaikan Solat Subuh. "nak, bangun!. pergi "Sembahyang Subuh," kepada "nak, bangun!. Pergi "Solat Subuh." Solat lebih tepat istilahnya

Mungkin sebahagian daripada kita, akan menganggap bahawa hal ini hanyalah hal yang remeh dan tidak begitu penting. Tetapi bagi mereka yang mempunyai kesedaran Agama dan mementingkan kualiti ibadah, akan sentiasa berhati-hati dan mengambil perhatian akan hal seperti ini.

SEBARKAN . . . Semoga Allah merahmati usaha kita. Amin!.

Tuesday, July 20, 2010

Syukur...


Hari ni baru aku berkesempatan "menampal" satu n3..
semalam aku g klinik check up Azim, utk tgk mcm mana keadaan dia... sbb dr pakar ( masa kat kampung) yg rawat Azim suruh g follow up kat sini.. Dr tu ckp dah ok dah cuma habiskan ubat yg ada sbb kahak dia ada skit lg...
Lega aku.. dengar Dr cakap cam tu... Ibu bapa mana yg x suka tgk anak dia sihat...
mudah mudahan lepas Azim akan terus membersar ngan sihat. xmo x sihat lagi

PMC putra medical center
Ini la hospital yg kita org bwk Azim masa kat kampung ...

Korang tgk bebetul nama dia........ hehehehehe sama lak ngan blog aku nihhh....
dan yg paling aku suka tgk.. adalah alamat dia









Wednesday, July 14, 2010

Pemilik Bersama: Rehat Sekejap - Azim Tak Sihat

Kepada kawan2 semua minta maaf kalau dalam seminggu ni tak ada entry baru atau takbuat blogwalking. Our little hero Azim, tak berapa sihat. Nanti bila keadaan dan reda dan kembali seperti biasa kami akan kembali aktif. Sekarang tumpuan terpaksa diberikan kepada Azim.

Azim mula2 selsema kemudian batuk. Seterusnya kahak agak pekat dan dr suspect bronkitis. So dah 2 ari Azim dapat rawatan. Secara mata kasar dan naluri ibu aku melihat Azim dah sihat banyak. Tido pun dah nyenyak. Sebelum ni tido yer hidung tersumbat (gejala biasala kalau seseorang selsema) pastu tambah plak bila dia batuk kahak yang pekat tak dapat keluar, dia mula rasa tak selesa dan menangis.

Kitaorang tak ambik masa yang lama 2 hari terus bawa jumpa pakar. Bukan apa sebab Azim masih baby, kalau dah besar mudah juga untuk aku tanya, apa yang sakit, apa yang tak selesa. Mula2 pegi klinik tapi dlm sehari tengok tak banyak berkurangan. Hari kedua terus my parent suggest gi jumpa pakar. Sekarang ni setiap hari kitaorang berulang alik ke hospital bawa Azim. Tapi bila tengok semakin hari semakin sihat, hati cukup lega. Hati sentiasa berdoa semoga Azim cepat sembuh 100%. Walaupun ada dr yang cakap u dont stress your self, in this world also have million case like this. Memang la demam, batuk & selsema adalah penyakit biasa tp kita bertanggungjawab untuk mencegah dan mengubatinya. Aku take positive la, mungkin dr suruh aku jangan stress. So sekarang kitaorg kena cool dan rileks. So tumpuan untuk our little hero.

Aku minta cuti sampai hari Jumaat. Tadi lepas bawa Azim, aku pulak yang dr nasihat kan suruh rehat sebab BP (bllod presure) aku agak tinggi. Mungkin aku penat dan mungkin aku terlalu banyak berfikir. Sambil2 tu dr ada nasihatkan aku supaya setiap kali anak tak sihat ibu atau bapa kena ambil cuti untuk menjaga anak. Mungkin cuti kita berkurangan tapi anak kita cepat sihat sebab kita sendiri yang menjaganya. Apapun tu semua bergantung kepada situasi kerja kitala.

So, kawan2 semua doakan Azim cepat sembuh yer.



Thursday, July 1, 2010

Macam mana nak kenal produk dari israel

boycott israel product

senang jer macam mana nak kenal produk keluaran Israel ni ... ni utk peringatan kepada aku sendiri dan kawan2 semua.. kadang2 kita terlupa dengan mende ni ... jadi berhati2 semasa membeli belah ...








Wednesday, June 30, 2010

Apsal jadi cam ni????

Aku dengan penuh semangat nak blogwalking pagi ni... tapi malang sekali aku x dpt berbuat demikian...
ni mesti kijer amal network team ni blok instant message, hampessss .. siap korang jap lagi

kalau aku jln2 kat blog korang ... shout box@cbox korang mesti jadi cam ni..x leh nak tinggalkan jejak....

Photobucket why

Apa la nasib blog aku nihhh huhuhuhu






Thursday, June 24, 2010

Percuma...EnfaGrow A+

huhuhu semalam aku dpt sampel dari MeadJohson


 sample enfagrow A+ mead johnson




Aku pon tak ingat bila aku isi borang utk sample ni.... susu enfagrow A+ trail pack , 3 paket semuanya..

percuma Sample enfagrow A= Mead johnson



Bleh laa Azim cuba sesuai @ tak... sbb azim dah nak setahun .... Kalau sesuai bleh la terus beli hujung minggu ni... lagi pon ayah Azim dah gaji. hehehehee

Wednesday, June 23, 2010

Kapal Rachel Corrie

Aku rasa semua org dah tahu cerita ni..... Aku cuma nak kongsi jer ....
Pernah dengar pasal kapal Rachel Corrie yang akan belayar untuk menghantar bantuan ke Gaza...

 kapal Rachel Corrie,Rachel Corrie ship
Ni cerita asal usul nama kapal berkenan....








Pada 30 Mac 2010, sebuah kapal seberat 1800-tan telah dibeli melalui lelongan di Dundalk, Ireland dgn harga 70,000 pound sterling oleh Gerakan Pembebasan Gaza (Free Gaza Movement).

Ianya telah diperbaiki dan diperlengkapkan untuk pelayaran ke Gaza.
Kapal itu dinamakan
Rachel Corrie.

Siapakah Rachel Corrie?


<br />Rachel Aliene Corrie






Rachel Aliene Corrie (April 1979 - March 16, 2003) adalah seorang warga Amerika dan ahli International Solidarity Movement (ISM).






Dia telah dibunuh dengan kejam oleh Tentera Yahudi Laknatullah ketika percubaan menghalang jentolak Zionis meruntuhkan rumah saudara kita penduduk Palestin yg bernama Samir Nasrallah di Semenanjung Gaza.



Pihak Yahudi yang terkenal dengan sifat yg keji telah menafikannya tetapi bukti dan saksi telah berjaya menunjukkan memang dia telah dilanggar dan dengan sengaja.


Sebelum dilanggar






Selepas dilanggar






Menurut akhbar Corrie dan rakan-rakan beliau bertindak menjadi Perisai Manusia. Beliau yang mengambil cuti setahun dari pengajiannya di Evergreen State College telah ke Palestin untuk menyertai Intifada ke 2.












Beliau telah meninggal dunia akibat cedera parah akibat tekanan melampau pada dada yg menyebabkan tulang rusuk, tulang belakang, skapula dan dorsal spinal column, paru2 kanan koyak dengan pendarahan teruk di kaviti pleural.





Dia dilanggar oleh Bulldozer Yahudi sebanyak 2 kali, ya 2 kali dan Yahudi masih mengatakan ianya kemalangan.






Saturday, June 19, 2010

Pemilik Bersama - Selamat Pengantin Baru

Seminggu dua ni banyak betul majlis perkahwinan berlangsung. Kat area rumah aku ni boleh kata setiap hari ada kenduri. Kalau hujung minggu lagi la ramai. Hujung minggu ni lagi la banyak majlis perkahwinan berlangsung maklumla cuti sekolah dah abis. Ada satu jemputan kahwin yang tak dapat aku hadiri. Kenduri sebelah perempuan kami tak dapat hadiri sebab time tu kitaorg kat Kedah. Dah bila time kenduri sebelah lelaki pulak adik aku konvo. So untuk DD dan firdaus, juga kepada semua pengantin selamat pengantin baru, semoga kekal bahagia sehingga ke akhir hayat.
Ada satu poem yang tetiba menarik minat aku di pagi sabtu ini.

Wedding Poem - Yesterday, Today And Tomorrow
by Kit McCallum

Cherished are the memories that
Brought us to this day,
For yesterday, was just a dream ...
A wish to contemplate.

A fantasy where in my mind,
A fleeting glimpse I'd see ...
A vision of the true desires
I longed for endlessly.

And when I dreamed, I did not know
The love I'd feel today;
The height of my true feelings,
And the depths they would portray.

And if I had one wish today,
A simple wish t'would be ...
Is that the love we feel this moment,
Lasts eternally.

Reality has merged now
As you stand here by my side;
And as I join your hand in mine,
My heart does fill with pride.

For as I pledge my love to you,
I see in many ways,
Reflections of my love for you
Are mirrored in your gaze.

And by our presence here today,
And for the love we share,
I thank you for our yesterdays
That brought us to be here.

But more than this, I vow to you,
My wishes yet to come ...
Tomorrow's dreams and fantasies,
This day that we are one.

Tomorrow's an adventure
That we'll share together now;
Our future's intertwined forever,
Through this holy vow.

I promise to remember
In the future years and days,
The love I feel for you this moment ...
... Dreams fulfilled today.

For in the coming years as we
Move on, and reminisce,
Back to the day I stood with you
And promised with a kiss ...

That blessed are the days that
I have looked into your eyes,
And felt the warmth and love reflect,
The essence of our lives.

*****

Yesterday we dreamed of what might be;
Today we validate our love;
And tomorrow we will cherish the life we have shared as one.

Thursday, June 17, 2010

Bulan Rejab

BULAN REJAB kembali lagi ..maknanya tidak lama lagi nak puasa, jadi kita bleh la praktis puasa..disamping mendapat kelebihan bulan ini...

FADHILAT BULAN REJAB

Bulan Rejab kembali lagi. Ia merupakan bulan yang sangat dimuliakan di dalam Islam. Banyak hadis Rasulullah S.A.W. yang telah diriwayatkan oleh para sahabat Baginda mengenai kelebihan bulan Rejab, bulan ketujuh di dalam kalendar Islam. Rejab bermaksud ta'azim (kebesaran, keagungan, kemuliaan) kerana Allah S.W.T. akan melimpahkan rahmat-Nya, kemurahan-Nya dan Ruangan Bimbingan Rohani kali ini menyorot fadhilat bulan Rejab dan beberapa hadis Rasulullah S.A.W. berkenaan dengannya.

Amalan terbaik di dalam bulan Rejab ini ialah berpuasa. Maksud hadis Rasulullah S.A.W. tentang kelebihan berpuasa di dalam bulan Rejab adalah seperti berikut:

-Puasa 1 hari - Seperti berpuasa 40 tahun dan mendapat keredhaan Allah serta syurga tertinggi.
-Puasa 2 hari - mendapat kemuliaan besar daripada Allah dan dilipatgandakan pahalanya.
-Puasa 3 hari - dijauhkan dugaan dunia oleh Allah, dijadikan sebuah parit panjang yang menghalangnya ke neraka,
-Puasa 4 hari - diselamatkan daripada siksaan akhirat kelak serta fitnah Dajjal.
-Puasa 5 hari - aman dari azab kubur.
-Puasa 6 hari - dibangkitkan dari kubur dengan muka bercahaya.
-Puasa 7 hari - Allah mengunci 7 pintu neraka jahannam baginya.
-Puasa 8 hari - Allah membuka 8 pintu syurga baginya.
-Puasa 9 hari - keluar dari kuburnya lalu menyeru "Laailahaillallah" dan tidak ditolak dia dari memasuki syurga.
-Puasa 10 hari - Allah memperkenankan semua permintaan dan hajatnya, dijadikan hamparan perhentian di titian Siratul Mustaqim setiap satu batu dan dijadikan 2 sayap untuk terbang seperti kilat di titian Siratul Mustaqim.
-Puasa 13 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 3,000 tahun.
-Puasa 14 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 10,000 tahun.
-Puasa 15 hari - Allah mengampunkan semua dosanya yang lalu di samping menggantikan amalan kejahatan dengan amalan kebaikan. Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 100,000 tahun.
-Puasa 16 hari - dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.
-Puasa 19 hari - Dibina sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim dan Nabi Allah Adam.
-Puasa 20 hari - Allah mengampunkan segala dosanya yang lalu, dan melakukan amalan baik dengan baki umurnya.
-Sesiapa yang berpuasa 3 hari dalam bulan Rejab dan beribadat pada malamnya seperti dia berpuasa 3,000 tahun, diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar setiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawa dari jasadnya, 70 hajat ketika di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Al-Quran dinaikkan ke langit), 70 hajat ketika ditimbang amalannya di Mizan, dan 70 hajat ketika melalui titian Siratul Mustaqim.
-Berpuasa pada 27 Rejab (Hari Israk dan Mikraj) seperti berpuasa 60 bulan pahalanya, jika disertai dengan sedekah seumpama puasa 1,000 tahun.
- Dapat meminum air sungai yang dinamakan Rejab yang mana airnya lebih putih dari susu, lebih manis daripada manisan, lebih dingin dari salji.
- Setiap umat Islam yang berpuasa di bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumur hidupnya. Tambahan bersedekah seperti beribadat seribu kali haji dan umrah. Dibina untuknya seribu mahligai dengan seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada matahari seribu kali.
- Sedekah di bulan Rejab seumpama sedekah seribu dinar, dituliskan kepada tiap-tiap helai bulu romanya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat dan dihapuskan seribu kejahatan serta dijauhkan daripada api Neraka.

This entry was posted in

Tuesday, June 15, 2010

SIMBOL 'PEACE' - MILIK SIAPA !??

hand peace symbol lambang peace




Salam hormat kepada seluruh ummat Islam,

Sila perhatikan isyarat jari seperti gambar diatas.Mungkin anda pernah melihatnya dan ikut melakukannya terutama ketika bergambar.Ya,itu adalah simbol 'PEACE/KEAMANAN' seperti yang digembar gemburkan diseluruh dunia.Kita biasa melakukannya sebagai isyarat spontan terutama ketika bergambar.Tetapi berhati-hatilah,kerana ada sesuatu maksud terhadap 'simbolik' pada perbuatan tersebut ('V').Sekiranya anda belum mengetahui,sila ambil tahu sekarang



peace symbol

Simbol ini berasal dari simbol syaitan yang diamalkan semasa upacara keagamaan Yahudi. Simbol ini telah digunakan oleh Yasser Arafat (Bekas Presiden Palestin), Richard Nixon (Bekas Presiden amerika) dan Winston Churchil (Bekas Presiden Britain).

Lambang kedamaian pada tangan sebenarnya simbol gerakan Illuminati.Tanda “v” mempunyai pelbagai sejarah. V (tanda tangan) adalah tanda huruf Roman yang bermaksud nombor 5 dan Adam Weishaupt menggunakan simbol ini dalam gerakan rahsianya iaitu Illuminati (pertubuhan Yahudi). Ahli-ahli Illuminati akan menggunakan simbol ini sebagai tanda “Law of Fives” (Hukum Lima).

Di dalam tulisan Yahudi, huruf V (Van) bermaksud ‘Nail’ (Kuku). The Nail adalah salah satu tanda rahsia Syaitan yang digunakan dalam upacara penyembahan berhala. Syaitan ingin membiarkan kita tahu bahawa itu adalah tanda kegemarannya. Anton Lavey, pengasas Church of Satan (Gereja Syaitan), menggunakan simbol PEACE sebagai latar belakang mimbar upacara penyembahannya.Salah seorang penyelidik menegaskan, simbol PEACE adalah dari simbol kumpulan Yahudi yang anti Kristian (antiChrist). Mereka mengambil salib kristian dan mematahkannnya ke atas dan menerbalikkannya ke bawah. Tanda 3 palang yang menghala ke bawah membawa maksud ; Past (Palang kanan), Present (Palang tengah) dan Future (Palang kiri)


satan cruch  Gereja Syaitan


Gambar sebelah kiri adalah simbol yang telah diubahsuai dan digunakan sekarang, gambar tengah adalah cabang asal 3 rukun gerakan syaitan atau kedamaian oleh syaitan dan gambar sebelah kanan adalah logo asal kumpulan Gereja Syaitan. Lihat gambar kecil berbentuk bunga di atas palang, ia adalah logo nazi.


yaseer arafat world leader

Oleh itu berhati-hatilah,berpesan-pesanlah pada mereka yang belum mengetahui..krn jgnla kita membiarkan walau perkara yg sekecil ini,menjadi amalan dan budaya ummat Islam tanpa kita sedari.

WALLAHUALAM